Memorías del Septimo Simposium Internacional de Nutrición Acuícola
Noviembre 16-18, 2004 Centro de las Artes, Universidad de Sonora Hermosillo, Sonora, Mexico

Forma correcta para citar los proceedings de los Simposia en Nutricion Acuicola

Correct form to cite an article from the Proceedings of the Simposia in Aquatic Nutrition in a scientific paper

Authors of the article. Name of the article. In: Cruz Suárez, L.E., Ricque Marie, D., Nieto López, M.G., Villarreal Cavazos, D., Scholz, U., Gonzalez Félix, M.L. y Pérez Velázquez, M. Editores. 2004. Avances en nutrición acuícola VII. Memorias del VII Simposio Internacional de Nutrición Acuícola. 16 al 19 de Noviembre de 2004. Hermosillo, Sonora, México.ISBN 970-694-161-4. Universidad Autónoma de Nuevo León. Monterrey, N.L., México. Pages of the article.


Indice

SESION 1. REVISIONES TEMATICAS

SESSION 1. THEMATIC REVIEWS

Armando García Ortega y Juan Pablo Lazo
CIAD Mazatlán
Marine fish larviculture in Mexico: advances and challenges in nutrition and feeding

Shunsuke Koshio
Kagoshima University
 Recent progress of aquaculture nutrition in Japan including the research projects in Kagoshima University

Dominique Bureau
University of Guelph
 Factors affecting metabolic waste outputs in fish

Roberto Civera Cerecedo, Carlos  Alfonso Álvarez-González, y  Moyano-López, F.J.
CIBNOR, S.C.
 Alimentación y nutrición de larvas de peces marinos: retos actuales y futuros


SESION 2. METABOLISMO Y FISIOLOGÍA NUTRICIONAL DE ORGANISMOS ACUÁTICOS

SESSION 2. METABOLISM AND NUTRITIONAL PHYSIOLOGY OF AQUATIC ORGANISMS

Gérard Cuzon, Abelardo Brito, Luis Jiménez-Yan, Roberto Brito García, Tomás, Tabeada, G, Gabriela Gaxiola
COP Tahití IFREMER, Francia
The effects of animal or plant-based diets on energy partitioning in selected ontogenetic stages of the shrimp Litopenaeus vannamei

Peng Li & Delbert M Gatlin III
Texas A&M University
Strategies of dietary supplementation for health management of hybrid striped bass Morone chrysops x M. saxatilis: a review of research at Texas A&M University

Sagiv Kolkovski and Sakakura Y.
Department of fisheries, Australia
Yellowtail kingfish, from larvae to mature fish – problems and opportunities

Jorge Fenucci,  Fernández Gimenez,  A.V. and Petriella,A.M.
Universidad Nacional Mar del Plata, Facultad Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ciencias Marinas
 Effects of Dietary Vitamin a on Artemesia Longinaris and Pleoticus Muelleri (Crustacea, Decapoda, Penaeoidea).

Pedro P. Gallardo, Ruth Pedroza, Abelardo Brito Gérard Cuzon y Gabriela Gaxiola
UNAM, Facultad de Ciencias
 Uso de alimentos artificiales con hidrolizados proteicos de origen marino en la larvicultura de camarones pendidos: efecto sobre la respuesta nutrimental y balance energético


SESION 3. PROTEINAS ALTERNATIVAS PARA ALIMENTOS ACUATICOS

SESSION 3. ALTERNATIVE PROTEIN FOR AQUATIC FEEDS

Drew Murray
University of Saskatchewa, Canada
 Canola protein concentrate as a feed ingredient for salmonid fish

Yu Yu
National Renders Association (NRA) ASIA
 Replacement of fishmeal with poultry byproduct meal and meta and bone meal in shrimp, tilapia and trout diets

Allen Davis, Tzachi M. Samocha, Robert A. Bullis,Susmita Patnaik, Craig L. Browdy4, Alvin D. Stokes and Heidi L. Atwood
Auburn University
Practical diets for Litopenaeus vannamei (Boone, 1931): working towards organic and/or all plant production diets

L. Elizabeth Cruz-Suárez, Martha Nieto-López, Denis Ricque-Marie, Claudio Guajardo-Barbosa y Ulrike Scholz
Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas
Uso de harina de subproductos avícolas en alimentos para L. vannamei.

L. Elizabeth Cruz-Suarez, Denis Ricque-Marie, Brenda M. Zavala-Chavez, Martha Nieto-Lopez, Claudio Guajardo, Mireya Tapia-Salazar, Ian M. McCallum
Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas
Effect of a phytase product on protein and phosphorus digestibility in shrimp litopenaeus vannamei fed an air classified pea protein flour (ppf) based diet

Joe M. Fox, Addison L. Lawrence and Franz Smith
Texas A&M University
Development of a low fish meal feed formulation for commercial aquaculture production of Litopenaeus vannamei

Debbie Thiessen
MCN Bioproducts
Optimization of Feed Peas, Canola and Flaxseed For Aquafeeds: The Canadian Prairie Perspective


SESION 4. ADITIVOS, ATRACTANTES E INMUNOESTIMULANTES

SESSION 4. ADDITIVES, ATRACTANS AND IMMUNOSTIMULANTS

Addison L. Lawrence, S. Walker, J. Brister, D. Hicks, W. Bray y J. Fox
Texas A&M University, USA
Shrimp chemoattraction and feeding stimulation methods: progress and significance

Jorge Galindo Villegas & H. Hosokawa
Kochi University, Faculty of Agriculture. Laboratory of Fish Nutrition
Immunostimulants: Towards temporary prevention of diseases in marine fish

Douglas Anderson
Salmon Bay
Immunostimulants, vaccines, and environmental stressors in aquaculture: NBT assays to show neutrophil activity by these immunomodulators


SESION 5. REVISIONES TEMATICAS

SESSION 5. THEMATIC REVIEWS

Addison L. Lawrence Hui Gong, Dong-Huo Jiang, Addison L. Lawrence, Mayra L. González-Félix, Martin Perez-Velazquez
Texas A&M University
Nuevos avances en el estudio de fosfolípidos nutrimentales para camarón

William A. Bray, Addison L. Lawrence, William R. More, Martin Perez-Velazquez, Mayra L. González-Félix
Texas A&M University
Un Estudio de Caso en el Manejo del Virus del Síndrome de la Mancha Blanca en una Granja de Centroamérica

Yong Cho
University of Guelph
Development of Computer Models for Fish Feeding Standards and Aquaculture Waste Estimations


SESION 6. DESARROLLO, TECNOLOGÍA Y CONTROL DE CALIDAD DE PRODUCTOS ACUICOLAS

SESSION 6. DEVELOPMENT, TECHNOLOGY AND QUALITY CONTROL OF ANIMAL FEEDS

Dan Fegan
Alltech Inc.
Technical considerations in the development of feeds for shrimp larvae and broodstock

Osvaldo Muñoz Latuz
Extru-Tech
Comparación entre Extruído y Pelletizado en Alimentos de Camarones

Martha Guerrero-Olazarán, Eddy. L. Cab-Barrera, Luis J. Galán-Wong y
José M. Viader-Salvadó

Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas
Biotecnología de proteínas recombinantes para la aplicación en acuacultura

Marina Ezquerra Brauer, Lorena Bringas-Alvarado, A. Burgos-Hernández y O. Rouzaud-Sández
Universidad de Sonora
Control de la composición química y atributos de calidad de camarones cultivados

David A. Villarreal Cavazos, Lucía Elizabeth Cruz Suárez, Denis Ricque Marie, Ulrike Scholz, Claudio Guajardo Barbosa y Josafat Marina Ezquerra Brauer
Universidad Autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas
Revisión sobre efecto de micotoxinas en camarones peneidos

Don Franco
Center for Biosecurity, Food Safety & Public Health, USA
A survey of Salmonella serovars and most probable numbers (MPNs) in rendered animal protein meals: inferences for animal and human health

Gerardo Navarro García, Lorena Bringas-Alvarado y R. Pacheco-Aguilar
Universidad de Sonora
Oxidación de los ácidos grasos en los alimentos elaborados para la acuicultura: Nuevas técnicas de análisis.


SESION 7. REQUERIMIENTOS NUTRICIONALES Y NUTRICION DE ORGANISMOS ACUATICOS EN DIFERENTES ESTADIOS DE DESARROLLO

SESSION 7. NUTRITIONAL REQUIREMENTS AND NUTRITION OF AQUATIC ORGANISMS IN DIFFERENT DEVELOPMENTAL STAGES

Frank Castille, Addison Lawrence, Peter Buisman and Rein Drost
Texas A&M University
Effects of sterol supplements (cholesterol FG, cholesterol SF, and sterols M1M) on growth and survival of the shrimp, Litopenaeus vannamei Boone

M. Vázquez Anon and A.F. Giesen
Novus Internacional, Inc.
The use of methionine hydroxy analog in aquaculture feeds.

Nuno Simoes
Universidad de Algarve, Portugal
Revisión de la Biología, Alimentación y Reproducción de Camarones Ornamentales de la Península de Yucatán, México (Crustacea: Decapoda: Caridae)

Pedro M. Domínguez, Gabriela Gaxiola Cortés y Carlos Rosas Vázquez
Universidad de Algarve
Alimentación y nutrición de moluscos cefalópodos: avances recientes y perspectivas futuras


SESION 8. ALIMENTOS PARA LARVICULTURA

SESSION 8. FEEDS FOR LARVICULTURE

Barbarito Jaime-Ceballos, Humberto Villarreal-Colmenares, Tsai García-Galano, Roberto Civera-Cerecedo y Gabriela Gaxiola-Cortes
Centro de Investigaciones Pesqueras, Cuba
Empleo del polvo de Spirulina platensis en la alimentación de zoeas y mysis de Litopenaeus schmitti (Perez-Farfante y Kensley, 1997)

José Antonio López-Elías, J. A., D. Voltolina D., M. Nieves-Soto y L. Figueroa-Ortiz
Universidad de Sonora
Producción masiva de microalgas en centros de producción comercial


SESION 9. CONTINUACIÓN  /  CONTINUATION

Ma. Cristina Chávez Sánchez y Leobardo Montoya Rodríguez
CIAD Mazatlán
Manual de bioseguridad para evitar la introducción y dispersión de enfermedades virales en granjas camaronícolas. 


SESION 10. ALTERNATIVAS EN MANEJO DEL ALIMENTO Y ESTRATEGIAS DE ALIMENTACION

SESSION 10. ALTERNATIVE FEED MANAGEMENT AND FEEDING STRATEGIES

Luis Rafael Martínez Córdova, Alfredo Campaña Torres y Marcel Martínez Porchas
Universidad de Sonora
Manejo de la productividad natural en el cultivo del camarón

Albert Tacon, Sergio F. Nates & Roderick J. McNeil
Aquatic Farms
Dietary feeding strategies for marine shrimp: a review

Walter Quadros Seiffert y Edemar Roberto Andreatta
CYTED Brasil
El Manejo de la Alimentación  y la Sostenibilidad en el Cultivo de Camarones en el Brasil

Susana Álvarez; T. García; H. Villarreal ; J. Galindo; I. Fraga  y E. Pelegrin
Centro de Investigaciones Pesqueras, Cuba
Alternativas para obtener alimentos eficientes en el engorde semintensivo del camarón blanco Litopenaeus schmitti